Tuesday, November 15, 2011

Asians dan barang2 mahal

Tuesday, November 15, 2011 18
Tadi mase gua dengan group members gua tengah sesibuk test solar heater kitorang. Ade sebuah kereta sport lalu dengan gahnye kat sebelah kitorang.Kami reramai pun memandang kereta dan orang yang membawa kete tu....

"What kind of model is that?" tanye Robert kat gua.

"Model2 kete ni jangan tanye aku.Aku tau name pokemon je."cakap gua kat Robert dalam hati.dan kat mulut gua cakap
"Sorry.Im not really sure."

"Why I always see Asians drive expensive cars?" petah Robert lagi sambil mengerutkan dahi die.Die pandang gua.Mahukan respon gua barangkali.

Dan gua senyap je.hahaha.Nak membalas tapi tengah main susun2 ayat kat dalam kepala ni jap.

"Mostly Asians that study here came from wealthy family...thats why they can afford to buy these fancy cars" celah Ryan.Menyelamatkan gua daripada menghadapi situasi awkward.


*********

Petang tu agak windy2 dan matahari pun agak terik.Keadaan cuaca yang sangat ideal untuk kami menge'test' prototype kami. Suhu persikitaran pada ketika itu adalah 25 celcius manakala suhu prototype kami setelah 10 minit 'testing' dijalankan adalah 48 celcius. Kire berjayalah project kitorang nih.

tiba2....
kereta sport tadi lintas balik kat sebelah kitorang...

kami ramai2 pun memandang kereta tersebut....
selepas kereta tersebut beredar sahaja daripada kitorang...kami pun gelak reramai..
hak...hak..hak...

"Jeeez....he's really want to show off his car." kata Robert.

maka kali ni gua pun menambah beberapa perkara yang telah gua pikirkan setahun yang lepas... (= = ")

"In our country this car is damn expensive.We can't afford to buy it.That's why we buy it here."

"Really?" tanye Robert.

"Yeah.Like iphone too. Im sure you guys realized most Asian students here use apple products like iphone,ipad, mac.Its because their prices in our country are very expensive. The only possible way to use these things is to buy them here." tu die gaya jawapan gua...macam jawab essay.... tapi grandmother(grammar) gua still tetap kelaut.hahaha.

oleh itu misteri Asians memakai iphone dan kereta2 mahal pun terbongkar.he he he.

*******

p/s: aritu gua jalan2 ngan classmate english gua.sorang mamat cina China yang umurnya dalam lingkungan 18 tahun.Sampai di suatu parking lot die keluarkan kunci kereta die dan

oing...oing.. *ni bunyi alarm.bukan bunyi babi ok

gua carilah mane kete die...tengok2 BMW 5 series weyh..perrrggh.
------------------------------------------------------------------------------------------
New Song Update!

Goliath - Mestakung
Kerispatih - Menjemput Impian


p/s: actually sekarang ni ak lagi suke layan lagu2 korea daripada indo.

Wednesday, September 28, 2011

starfish

Wednesday, September 28, 2011 20
Starlight.Gua bese kena ngan abang2 gua mase gua kecik.Diorang letak tangan secepuk kat dahi gua.Tarik jari tengah ke atas dalam 2 3 seconds pastu lepas.Rase die? Macam makan roti nan cheese cicah sambal belacan tahap chancellor punyer pedas. Ape2 pun topik gua pada hari ini bukan pasal starlight tapi starfish. *Nampak tak intro gua ngan topik takde kena mengena? hahaha.dang lu phatleng.

Ni mase kelas tadi.Lepas dah abis discuss dengan group member gua pasal paper masing2 gua pun nak balik ke maje gua.Sambil duduk atas kerusi, gua kayuh pelan2 kerusi gua dengan kaki dan tetengah mengengsot tu...gua bertembung dengan sorang awek chinese daripada China.


 

"You should stand at the back of the chair.and push it from behind" kate awek tu lembut.

Gua cakap. "This is easier.more relax". sambil tersenyum.

Die pun tersenyum manis.

Die cakap lagi "You look like a starfish"

"What?" gua tanye sekali lagi.nak makesure gua dengar betul2 ape yg die cakap.

 "You...look..like....a STARFISH" ulang die.

Gua buat muke blurr.Jadah ape ak ni macam starfish?

" Did you know starfish?"

Gua buat muke blurr lagi.

"Okay2.I show you starfish".die gi kat PC berdekatan nak google jap.Tapi belum sempat die nak google dah ade budak lain nak duduk kat pc tu.Oleh itu die pun explain jelah bendalah tu kat gua.

"It is a creature that lives at the sea...like a star"

"ohhhhh.okay2" kate gua. Rupe2nye starfish kat China pun duduk kat laut. *apakah?

"The way you move before was like a starfish" kate beliau lagi.

"oooooo." mulut gua balas.Dalam hati still mencarut lagi ape jadah aku gerak tadi ngan starfish?

*****
Lecturer suruh gua bukak PC.check balik essay gua tapi gua malas.lagi 6 minit kelas dah nak abis.So gua gi balik kat awek tadi.

 "Can I read your essay?"

"Sure but my essay is boring.I don't even interested to read it". sengeh die lalu die tunjukkan essay die kat gua.

"Hurmmm...." gua buat muke gaya imam muda tengah berpikir. (Anonymus : Celaka.Macamlah die tahu.) hahaha.Lepas gua baca dua tiga baris ayat die gua terus buat conclusion:

"i think you put a lot of facts thats why its boring..."

"Oh.okay.thanks.So...whats your major? " beliau tetiba menukar topik.

"Mechanical Engineering." kata gua dengan muke yang inesen.Apekah kepentingan membuat muke inesen time ni pun gua tak tau.hahaha.  "You?" gua tanye balik.Tak reply pape kang mengajuk seminggu pulak minah ni nanti.*stereotype untuk awek2 msia.hihi  :P

"Im majoring in Environmental science"

 "You know what.In Malaysia we call Starfish...Tapak Sulaiman".

"aaa? Park Sheman?"  *alahai cuteenye cara die pronounce.hahahaha.Cam sioot perangai aku nih.damn.

Gua ajar die care nak pronounce Tapak Sulaiman.Pastu kitorang berborak sampai habis kelas."


p/s: Oh Mak...takpekan kalau awek Cina? hahaha.
------------------------------------------------------
New Song update!
merpati - jalan terangmu
opick - rumput bertasbih


p/s: untuk irine.gua tau lu suke opick.haha

Thursday, September 22, 2011

power maths

Thursday, September 22, 2011 27
Supaya lebih feel menaip.Gua nak membahasakan diri gua 'aku harini.

aku sekarang ni tengah pening kepala nak siapkan essay aku ni.Tajuk die stereotype.Aku dapat assignment ni last two week tapi baru harini aku nak buat.Procrastinator giler aku.Aku memang malas buat kerja awal2.Suke buat lambat walaupun ak tahu musibah buat kerja lambat macam mane.

Stereotype.Ade bermacam-macam topik yang bermain difikiran aku.Aku cube pikir topik yang interesting dan kalau boleh aku nak lecturer ak first time bace topik itu.Baru ade elemen suprise dan ingin tahu.dan bolehlah nanti aku dapat markah tinggi.

1st sekali dulu ak nak buat pasal isu budak2 pompuan korea yang suke kat mate besar dan muke kecik.Tapi memember group aku aritu cakap tajuk tu cam tak berapa stereotype so aku tukar.Aku pilih topik yang benar2 diklasifikasikan sebagai stereotype dan ade relation yang kuat dengan aku.So aku pilih untuk buat pasal tajuk "asians are good in math".

Kenapa asian dikatakan bagus dalam math? Aku kecikkan lagi skop.Kite Orang Malaysia.Kenapa kite dikatakan power dalam math? (Malaysian asian jugak en)

Daripada kecik lagi kite dah di tanamkan dengan ideologi2 kerjaya mase depan.Bile mak tanye...

"Amat.What do you wanna be when you grow up?

dan aku menjawab...

"I wanna be a power ranger"

"Nope.no...no..no nooooooooooooooooooo.Yo're gonna be an accountant.or doctor.No less than that"

*Itulah 'no' yang paling panjang yang pernah aku dengar dalam hidup aku.Second to that adalah no plate kereta perdana menteri norway. *Seyes ni.Muke ak kat sebelah ade nampak muke main2 ke? grrr...

Demi menjadi seorang accountant yang berjaya.Kite dihantar ke kelas ABACUS.Belajar teknik mengira guna jari-jemari.Takyah tulis kat kertas potong2 pun tuk kire value.Sekarang nilah hasilnye belajar ABACUS.Dua campur tiga pun ak gi taip kat calculator.hahaha.

Then system education kite.Exam oriented.Belajar betahun-tahun kat sekolah tapi akhirnya satu exam sahaja yang menentukan mase depan kite.SPM. So demi mendapat result yang bagus cikgu kite push kite dengan memberikan soalan2 dan homework yang banyak.Contohnya soalan math.Hampir tiap2 hari at least dua puluh soalan kena buat.dan kite terpaksalah buat semua soalan2 tu takut nanti kena lari kat padang.Malu beb ngan budak2 pompuan.Kalau sekolah gua dulu takde budak pompuan.Kitorang malu ngan cikgu BI.Cikgu BI ramai cun.hihi.

So kite pun buatlah soalan maths berhari-hari demi paper math spm yang duration die tak sampai 5 jam.

Lepas tu aku dah tak tahu dah ape ak nak ngarut.hahaha.Aduh.Essay ni tiga page bhai kena buat.Arrrrggh.
--------------------------------------------------------------------
New song update
Lagu ni bulan lepas punyer jugak.hehe

Zivilia - Pintu Taubat.

Monday, September 19, 2011

Siti Nokia hadiah untukku

Monday, September 19, 2011 17
gua wajibkan diri gua tuk buat at least satu entry dalam sebulan.Memandangkan bulan ni gua tak update pape lagi.Jadi gua updatelah satu harini.Korang lepas habis bace sile like entry ni.Kasik banyak trafik masuk.Sedap hidup gua nanti bile balik mesia.Ade gak duit tersimpan tuk buat beli nasi lemak nanti.hehe.

********



Ok ni henset gua.Kalau korang peratikan betul2 gambar ni...korang akan nampak henset tu bertukar menjadi nasi lemak ayam berempah.Ok tak aku mengidam sebenarnya ni.Saje luahkan perasaan kat sini.

Henset ni gua dapat bile adik beradik gua terperanjat bile diorang dapat tahu gua punyer result SPM.Takdelah gempak sampai dapat 21A1.Tapi gempak sekadar dalam family jelah.

"Eh mat.yeke ko dapat __ A1?" tanye kakak gua.
"Aah"

"Dengar cerita ko score SPM?" tanye Along gua pulak disuatu mase yang lain.
"hoyeah"

"Berapa C ko dapat?" tanye Angah gua pulak.
"Adelah dalam kosong"

Lepas tu..diorang reramai pakat nak hadiahkan gua sesuatu dan diorang mintak gua listkan benda2 yang gua nak.Gua pun listkanlah benda yang gua nak kat diorang.Memandangkan adik-beradik gua ade 4 orang.Jadi gua listkan 4 benda:



Sudahnye gua dapat henset ni.tiga yang lain tu gua rase diorang nak simpan tuk hadiah kahwin agaknya.Wallahualam.

p/s: bilelah aku nak pakai iphone ni...
----------------------------------------------------
new song update! 
lagu ni actually keluar bulan lepas tapi baru sekarang gua letak.hehe

Monday, August 29, 2011

OMG(Oh Makcik Gowrie) ku terbuat video lagi.

Monday, August 29, 2011 10
Tinggal sehari sajer lagi pastu raye.fuhh.ape khabar ramadhan anda? adakah ia dipenuhi dengan amal ibadat ataupun benda2 yang lagha?...mari muhasabah balik diri kite.Papepun gua nak straight to the point.Selamat hari raye semua.Yang nak drive sendiri ke kampung tu sila drive leklok.Jangan lupe pakai talipinggang keledar.Kalau time2 drive tu ngantuk sila switch dengan orang sebelah anda tanpa perlu stop kat mane2.Ok ni gua sorang je boleh buat.korang jangan ikut.

Buat yang menaiki bas...sila wish orang yang duduk sebelah anda adalah awek2 cun/brother2 hensem.Barulah semangat sikit en perasaan nak balik kampung tu.

Bagi yang berpuasa penuh...sila makan puas2 di hari raya nanti.Buat yang tak penuh...sila pulangkan balik barang shopping anda di kedai2 berkenaan.hak...hak...hak.*dem ini boleh menimbulkan kemarahan para wanita.

Bersempena dengan raye ni gua ade buat satu video.Bukan vlog.tapi vdit.video yang diedit daripada sebuah drama korea.gua buat benda ni main2 je so jangan amek serius sangat okay? Cun.


p/s: gua suke scene ini.mamat ni nyanyi sedap.nyum2.*dem.lapar pulak

Sunday, August 28, 2011

Hari keluarga di bulan puasa

Sunday, August 28, 2011 11
semalam gua dengan housemates gua buat sukaneka untuk family2 kat sini.Aktiviti ini pada awalnya dipikirkan tuk dibuat pada siang.Tapi sebab bulan ramadhan tak habis lagi kitorang buat malam sikit.lepas masuk waktu maghrib.

Jom tengok dulu gambar2 yang sempat gua ambil dengan DSLR gua.*DSLR lah sangat.

aktiviti pertama: hadirin mengambil makanan

aktiviti kedua: abang2 menjamah makanan

aktiviti ketiga: awek2 mengunyah makanan

Kesimpulannya: Ini bukan sukeneka.Ini bukak pose okay?

Majlis ni diadakan berdasarkan permintaan ramai daripada kakak2 graduate.Diorang nak tengok rumah kitorang(gua,ayoot,asri dan megat) kerana mereka mendapat khabar angin bahawa rumah kitorang ni cantek.

"Cantek kew?"

Tak tahulah.Lepas kenyang secara berlebihan dan pabila sixpack gua menjadi one pack gua terus lupe nak  tanye diorang soalan ni.Jadi adakah benar rumah gua cantek? Gua takde jawapan die.Tapi yang pasti....siti nurhaliza cantik lagi sampai sekarang.

Akhir kate...kepada memember yang tak dijemput ke majlis berbuka puasa ini....sila berkecik hati.Dah kecik hati dah? Cantek.Nanti raye ade gak point tuk mintak maaf ngan korang.

Monday, August 1, 2011

keranaku kau mati.dem

Monday, August 1, 2011 32
Satu hari tu mase gua kat meja study tetengah nak setelkan projek thermo...gua perasan ade seekor lalat berpusing-pusing mengelilingi gua sebanyak tujuh kali.

projek thermo

'ngeng...ngeng...ngenggg' *bunyi lalat terbang
"Dem punyer lalat.Aku dahlah tengah tension...lu tambah lagi tension gua.Dah syuh...syuh.Pi main jauh2".kata gua kepada lalat tersebut.

'ngeeeenggggg.....ngeeeenggggg.....ngeeeenggggg.....nget.'
 lalat tu tetiba park baik punya depan2 gua.Gua jadi surprised.
"Giler berani lalat ni.Kena sound pun still taknak blah lagi" kata gua dalam hati.

"Ke die ni tak paham bahasa melayu?OK.Fine.Aku buat cara lain pulak."

********

Kali ni gua gune bahasa body pulak.gua stare mate die lame2 lepas tu gua buat eskpresi muke suruh die chow daripada situ.Malangnya kaedah ini juga tidak berhasil.

Gua jadi bengang...
"nget...nget...nget...lu ngeng ngeng" gua cakap kat die dalam bahasa lalat.

translation: lu jangan main2 same gua.Gua lempang lu kang baru lu tau.

Tetiba lalat tu pusing belakang dan tunjuk bontot die kat gua.Dem.Gua tertengok bontot die.



"Eeeee....kotor syial". caci gua.

Tak semena-mena lalat tu terbang ke udara dan hinggap kat cawan yang masih lagi berisi air ditepi gua.Lalu die jalan2 kejap kat situ.Masuk sikit ke dalam cawan.Akhirnya....

"Plupp'
Lalat tu jatuh dalam air.
Innalillah.

p/s: Sorry lalat.Kerana gua keji bontot lu.lu bunuh diri.
----------------------------------------
New song update!

Radja - Kau Adalah Aku

Wednesday, July 27, 2011

Makcik...jangan kedekut sangat bagi lesen kereta.

Wednesday, July 27, 2011 20
Ini last 2 week punyer story.Gua nak story ini cerita itu hari jugak tepi projek thermo gua pulak kacau.So gua tungguh sampai last week.Nak taip itu hari...tetiba username ngan pasword blog ni pulak gua lupe.Dem betul.Lepas seminggu gua cari baru hari ni gua jumpa.Rupe2nya dia masih lagi duduk leklok kat dalam minda gua bersembunyi di belakang memori 'cinta ku ditolak dia 2009'.Banyak pulak gua bedolak-dalik.Cakap jelah ko lagi suke main game daripada tulis ini blog oi Phatlee....

**********
"Fadhli.You passed" Kate makcik driving test dalam loghat American English.Gua bukan main kepalang punyer happy time tu.Mane taknye.5 kali beb driving test.Sumer gagal.Kelakar en? Cis.Sioot je korang gelakkan aku.Nasib baik kali yang ke-enam ni gua lepas.Kalau tidak gua nekad gua nak teruskan memandu secara HARAM.Kalau polis tahan gua nanti gua cakap jelah kat die

"Makcik2 kat driver's license station kedekut.Diorang taknak bagi saya lesen kereta".

Ok.Bukan salah diorang pun sebenarnya.Gua bawak tak ikut skema pemanduan yang ditetapkan.Masuk simpang tak tengok kiri kanan.Papan tanda stop gua langgar.Tukar lane tak bagi signal.Macam budak2 yang noob yang baru nak bawak kete je... padahal kat Malaysia gua dah ade dah lesen.Sekali test sahaja dengan JPJ.Lepas.

Nasib baik kos pengambilan lesen kereta di sini murah.8 dollar sahaja.Kalau di convertkan ke RM dalam 24 ringgit.Itupun kalau lepas.Kalau tak lepas 'takdak weyh duit keluaq' bak kate orang kedah.Ini kalau kat Malaysia boleh nazak beb gua nak bayar duit repeat test JPJ sampai 6 kali.Mahal!!.Sudahnye main scooter jelah gua dengan budak2 kecik yang lain.


tweet: Bile dah murah kite amek remeh je benda tu#somalaysian.

**********
Suatu pagi yang damai..tengah2 gua asyik melayan drama korea My Girl...gua dikejutkan dengan pekikan suara mak gua daripada dapur

"Mat!!! Mak nak pegi merewang kat rumah Mak Uda Sofiah kejap lagi.Kau nak ikut tak?!!!"

"Rewang untuk ape mak?!" Gua jerit balik sebab kedudukan bilik gua yang jauh terpencil di tingkat dua membuatkan bahasa komunikasi edisi menjerit memang harus diguna pakai.

"Kenduri kahwin!!!"

"Nak.nak ikut!!!" jawab gua pantas.Kenduri kahwin beb.Banyak awek cun.

10 minit selepas tu gua bersiap lengkap dengan seluar jeans kaler biru lusuh dengan baju berkolar warna kelabu.Di badan gua sembur sedikit perfume gatsby perisa lime green kasik harum skit bau badan gua.Sebelum beredar daripada bilik gua calet sedikit wax dan gua sapukan ke rambut dengan cermat.Ok dah.Hensem.

********
Di dalam kereta BMW milik abang gua...

"Boleh kau bawak ni?"

"Takdehallah mak.boleh je" walaupun di hati ini gua rase gugup.Baru tiga hari dapat lesen bhai.Shumacher lepas dapat lesen kete dulu pun tak terus bawak ferrari.Gua sekarang ni nak bawak BMW nih.fuhhh...ketar lutut bhai..ketarrrrr.kang tergores sikit kang boleh menang.ummph...I mean mampus aku!

Enjin kereta dihidupkan dan dengan muke yang bajet cool dan steady gua check satu2 equipment kereta sepertimana yang gua buat semase test JPJ tempoh hari.Seat gua...CHECK.Rear mirror...CHECK.Side mirror CHECK.Wiper CHECK.Mak dah ready belum? Ok CHECK.nampak macam dah ready je tu...dari tadi dok usha je jam tangan die macam suruh gua lekas gerak.

Bismillahirrahmanirrahim.

'VROOM'.

45 minit selepas itu kami pun tiba di rumah Mak Uda Sofiah dengan selamat.

Happy Ending.

p/s: Tu die dua minggu punyer benda nak tulis.
------------------------------------------------------------------------------
New song update!

Ungu & Rossa - Ku Pinang Kau Dengan Bismillah
Dygta-Cinta Tanpa Kata

Sunday, July 17, 2011

Harry Potter and the GOBLOK of fire.

Sunday, July 17, 2011 24
"If you want to improve your writing.You must read english novels".kate cikgu BI gua kat gua.Gua angguk je sambil berkata "Teacher ni comel la..." *gua cakap dalam hati je ni.

Petang sikit mase prep gua jumpa BFF gua...mintak satu novel English kat die...
"Bun...kite tido kat library amcam? sane sejuk".Okay lepas tu baru gua mintak buku tu kat die.

"Bun....ade pape novel English tak? aku nak baca"
"Nah...ni die".

"Harry Potter and The Goblok of Fire.Best ke buku ni?" *actually its Goblet
"Best.Cube ko try bace first chapter dulu"

Mula2 gua baca first chapter.Pastu tetiba rase nak sambung second chapter pulak.then third.fourth.Nak masuk fifth dorm pulak kena lights off.(sudah pukul 11pm time tu).So gua pun amek port baik punyer kat dalam restroom sambung bace kat situ.(dalam restroom ade lampu).Gua baca dengan suara yang kuat just in case kalau2 gua terdengar bunyi2 yang scary sekurang-kurangnya bunyi suara gua lagi kuat daripada bunyi scary tu. *apakah?

Tiba-tiba...

"Eh.Abang Unnnnnnn.Abang Un tengah buat ape tu?" tanye seorang junior yang nak gi berak gua rase membuatkan gua automatically diam seribu bahasa.
 "Adakah aku nampak macam tengah build jambatan KLCC? aku pegang buku kot." gua cakap dalam hati je...kang cakap terang2 kang terguris pulak hati budak ni...kang berak berdarah pulak kat jamban tu.

*****
Tiga hari yang berikutnya gua gua khatam sudah baca buku tu.So gua call mak gua lepas tu nak share kejayaan gua dengan die...

gua: Mak...orang dapat abiskan 1000 pages novel english.
mak gua: alhamdulilah...bagus anak mak.Al-quran tu plak dah abis bace belum?"

fuhh mak aku...

p/s: tengok harry potter and the deathly hallows part 2 semalam.best2.gua bagi 9/10 B)
------------------------------------------------------------------
New song update!

Wali - Salam Rindu
D'bagindas - Yang No 1

Monday, July 4, 2011

Apakah advantage seorang lelaki berambut panjang?

Monday, July 4, 2011 37
Ade tiga advantage kalo seorang lelaki itu berambut panjang...

First, melancarkan pembelian kotex (Ni kes kakak,awek,bini kirim suruh beli)

Biasanya kalo lelaki2 yang berambut pendek beli kotex mesti orang yang jaga kaunter tu cam dah dapat agak dah.Mamat ni beli untuk isteri,awek atau kakak die.Tapi disebabkan cashier tu orang melayu (orang melayu kan peramah) die mungkin akan tanye "Untuk saper ni?".Hal ini secara tidak langsung akan membantutkan proses pembelian kotex.Tapi kalau lelaki yang berambut panjang yang beli.Si penjaga kaunter takkan tanye pape..takut kang die tanye...

Cashier: Untuk saper ni?
Mamat berambut panjang: Untuk Aiiii(I) leww(lah)

Anonymus: Pulak dah.
Phatlee: Sekarang ramai beb orang tukar jantina.Kate teknologi perubatan dunia dah semakin maju.


*****
Second.Boleh dapat banyak duit dalam mase yang singkat.

Anonymus: Aku tahu ape ni.Jual diri betol tak?
Phatlee: Haisyh ko ni.Ke situ pulak.

Camni.Korang tahu tak kat johor.Sebelum pengantin lelaki nak masuk bersanding.Die kena bayar tol dulu kat penjaga2 pintu.Yang jaga pintu ni besenye kaum kerabat pengantin perempuan dan beware...yang boleh dapat bayaran tol ni hanyalah perempuan.Tapi kalo korang(lelaki) yang berambut panjang ade kat situ.Korang akan diberi jugaklah gaklah duit tol ni.

Anonymus: Sebab ape? Sebab die ingat kite pompuan?
Phatlee: Tak.Die tahu ko laki.Tapi Sebab muke ko nampak cam desperate sangat nak duit.Die bagi jelah.hahahaha.Takde kaitan pun sebenarnya ni ngan rambut panjang.

Third.Entahlah.Gua dapat pikir dua je sekarang ni.hahahaha.

Imam muda facing to the wall style picture

p/s: Rambut panjang takpe
Jangan jadi bapok sudah.
----------------------------------------------------------------
new song update!
wali band - nenek pahlawanku

gua tertarik dengan satu caption daripada lirik lagu ini...
"bila gugur satu.akan tumbuh sepuluh ribu"

selamat mendengar.
Piece. B)

Friday, June 3, 2011

aku nak story pasal Midwest Games 2011

Friday, June 3, 2011 19
Weekend aritu....gua join midwest games.Satu temasya sukan yang diadakan untuk student2 Malaysia yang belajar di bumi amerika ini. Banyak gak acara yang diadakan...Daripada sukan yang memerlukan kudrat tenaga yang besar hinggalah sukan yang simple2 macam congkak...FIFA 11(PS3) dan juga main baling2 kampit beras tu.batu seremban namanya.Tapi kat sni kitorang tak panggil batu seremban ah...kitorang panggil batu wisconsin sebab temasya ini diadakan di wisconsin.tak lawak en? Inilah dia kesan tak buat lawak berkurun-kurun lamenye.Idea lawak pun jadi hambar.damn damn.

 kadang2 gua terfikir....daripada baling kampit beras yang kecik2.baik baling terus beras satu guni.Baru betul2 challenging tol tak? haha


 Gua join sukan bola sepak aritu.Kalo korang power.Cuba teka gua yang mane satu?hehe.

Berbekalkan doa mak ayah kami serta semangat perjuangan yang tinggi antara kami pasukan bola sepak daripada ISU(Iowa State University) akhirnya kami telah berjaya dikalahkan oleh team daripada purdue university di semi final.Tampak semangat serta doa dan usaha kami masih belum cukup lagi nak dibandingkan dengan dak2 purdue.Diorang solat hajat lebih gua rase.Ape2 pun biasalah kan adat pertandingan...ade kalah ade menang.*ayat orang kalah biasa ah macam ni.haha.

Untuk pengetahuan korang....ini adalah kali pertama gua join temasya ini dan bagi gua event ini memang terbaik dan patut diteruskan lagi untuk tahun2 yang mendatang kerana ia mendatangkan banyak faedah.Selain dapat merapatkan hubungan silaturrahim sesama warga Malaysia.Peserta2 juga dapat mengusha calon2 yang sesuai untuk dijadikan bini/laki. Dengan ini secara tidak langsung kadar perkahwinan antara orang Malaysia dengan mat2/minah2 salleh dapat dikurangkan justeru dapat menghasilkan bangsa Malaysia yang tulen,bukan celup2 punyer.

Pepatah Melayu ade mengatakan "Bersukan-sukan dahulu...bertidur-tiduran kemudian". Jadi at least buat sit up dulu 5 kali pastu pastu baru tidor okay?*ape kaitan benda ni ngan entry aku pun tak tahu.main balun je ni.

So...sebelum gua mengakhiri entry pada kali ini...gua nak ucapkan terima kasih banyak2 kepada mereka2 yang concern kat blog gua.yang bertanyakan bile gua nak update blog...kenapa gua tak update? Sokongan serta concern korang telah membangkitkan semangat gua untuk menghasilkan satu entry pada hari ini.

Sekian,
Yang jatuh tersebam ketanah mase lawan Vandy(Vanderbilt University) aritu,
Phatlee.

p/s: kesan jatuh ketanah:Muka aku sedikit calar.Nampak brutal..tapi still maintain hensem.hihi
---------------------------------------------------------------------------------------
new song update!
d'bagindas - ay

Thursday, May 5, 2011

4 down 1 more to go...

Thursday, May 5, 2011 18
fuh gile.First time gua amek subjek banyak camgini dalam satu sem.akhirnya...habis jua empat subjek.Haha.Rase happy tu sekarang bercampur baur dengan rase sedih sebab makeup exam statics gua tadi...giler susah.Arrgggh.Tekanan aku tekanan.Time jawab exam tadi gua banyak habiskan mase gua maki saper yang buat soalan tu je.grrr..."Tak dapatlah aku A subjek ni...tak dapatlah....".gua punyerlah harapan setinggi menara KLCC nak score subjek ni...tapi nampaknya menara klcc gua dah bertukar ke menara condong.alahai...

Nak buat macam mane en.dah lepas tu lepas lah kan.tahi dah keluar takkan nak sedut balik en en en.hahahaha.Gua seyes tak sabar nak cuti nih.Nak bantai kaw2 punyer main ps3 sampai bulan lapan nih.

"Sampai bolan 8? Ekau tak amek kolas summer ke?" tetiba makcik imaginasi gua membuat penampilan istimewa petang2 yang dingin begini.

"Errr....hehe"

Esok gua ade satu lagi paper.then summer break!!!!!. YAHOOOOOOO....tapi untuk seminggu jelah sebab lepas tu thermo1,thermo2,engineering statistics menanti nak babab gua.

sedikit scene di sini

p/s: ak cam dah nak start suke kat SNSD lah beb.aarrggh camne ni.aarrggh.....
-----------------------------------------------------------------------------
new song update!

mantan band - hormatilah kekasihmu

Monday, April 25, 2011

Masa bujang

Monday, April 25, 2011 22
Fulamak ai...lame giler en gua tak update.Kesian ko blog.Dulu setiap kali ak online ak jenguk ko.Sekarang ni...seminggu sekali baru ak bukak.Kesian2...nasib baiklah ko bisu...kalo ko boleh cakap..."Weyh...PhatLee...biler ko nak update ak nih?" "Weyh..." "Woi budak hensem.." Huh.lagi lamelah ak tak layan.tiap2 hari kene sumpah 'budak hensem' saper taknak ye dak? keh keh keh...

Err....mane gua pegi selama ni?

Tak ke mane.Masih di sini.Cume sekarang...gua dah ade teman untuk meluangkan mase senggang gua.Dulu boring2...update blog dengar lagu indon.Tapi sikalang ade....hehe.Gua dah ade aweklah senang citer.Nak berkenalan dengan die? Naah...amek....gua letak gambar die.



Ape kelebihan awek gua ni?
1. Tidak perlu lagi bersusah payah ke padang untuk bermain bola.Gua masukkan cd FIFA 11 terus dah boleh main bola.
2. Memori storage sebanyak 160GB.Boleh store macam2 benda kat sini...lagu2...movies.games.Tapi kerusi meja lame tak boleh lah...ni bukan store macam kat rumah.
3. Bukan kaki 'pau'.Gua tertinggal maggi kat depan die pun...bile gua balik balik...mangkuk maggi masih lagi bersisi dengan maggi.

Semalam time berBBQ dengan graduate2 student kat sini.Ade sorang brother yang sudah berkeluarga cakap ngan gua.... "Ko kalau nak main game...ko main time nilah.Nanti bile dah kahwin...tak dapat lah....ade anak bini..blablabla...."

So...gunakalah masa bujang kite sebaik-baiknya.Piece B)

p/s: takleh ngarut panjang lagi.dah ngantuk.
---------------------------------------------------------------------------------------------
new song update!

Laku Band - Malaikat Pelangi Cinta

Tuesday, March 29, 2011

OMG(Oh Melly Goeslaw) aku terbuat video.

Tuesday, March 29, 2011 34
Gua memang dah berhasrat lame dah nak buat video kat youtube cam AnwarHadi dan Matluthfi cume gua takde kekuatan lagi dan berinteract dengan kamera sorang2 macam diorang buat.Susah woo...gua bukan videogenik. (sinonim kepada fotogenik).

walaubagaimanapun...mase gua tengah stress2 buat assignment2 tadi....secara tidak disengajakan gua telah terbuat satu video.Seyes beb tak sengaja.Gua rase personaliti gua yang satu lagi yang buat.Gua ade 2 personaliti kalo korang nak tau.*oke gua tipu.

Oleh itu...video di bawah ini adalah hasilnya...tak panjang pun..pendek je...25 seconds.

Gua cube cari tumbnail mate terbukak...tapi youtube bagi sumer mate tertutup.Cis...racist tol youtube nih.Gua taulah gua asian.Saje je nak mengajing.grr...

p/s: semoga member2 gua mengaku gua member diorang lagi lepas tengok video nih.

Friday, March 25, 2011

phatlee bersama fantasi-fantasinya: makanan

Friday, March 25, 2011 22
Holaaa...lame kan gua tak update blog? hehe.Gua malas sebenarnya.Buktinya....korang tengok gambar kat bawah ni. *Gua beberapa hari ni suke amek2 gambar ngan 'dslr' gua

Keadaan meja study yang messi barcelona ngan makun(makanan).Messi sebab gua malas nak kemas.Untuk pengetahuan anda...skop malas gua tak terbatas setakat ini sahaja.Ia terangkum sekali dengan kemalasan gua untuk mengupdate blog.

Cube korang tengok balik gambar kat atas nih.Banyak kan junk food? Inilah rahsia kejayaan gua sebenarnya...

"berjaya keww?" tetiba ade seorang makcik bertanya *gua tengah berimaginasi nih.korang jangan kecoh2.takde mane2 makcik kat bilik gua sekarang nih.

Relaks2 makcik relaks.Saya tak habis cakap lagi.(masih lagi tengah berimaginasi nih.keh keh keh).Inilah sebenarnya rahsia kejayaan saya menaikkan berat badan.Dulu kan dah naik 3 kilo.Sekarang naik lagi 2 kilo beb.Amacam? 3 kilo + 2 kilo tak ke sejuta? K dah...aku dah mula buat balik habit lame aku nih.(habit lame = buat lawak hambar)

TAHUKAH ANDA? 
Phatlee adalah antara pelawak2 hambar yang disegani ketika di sekolah dulu.

Gua rase kalau pasni gua workout...gi gym..gua ingat next year time gua menjejakkan kaki kat KLIA...gua rase gua akan nampak awek2 sumer bawak banner yang berbackgroundkan gambar gua dan sambil2 tu jugak diorang menjerit....

"Oppaa..oppaa..." kah kah kah....jauh sangat imaginasi gua nih kan?.kah kah kah.

Sambung balik cerita pasal junk food.Junk food sangat enak dimakan tidak kira dimana jua kita berada....sama ada selepas kite brake dengan balak/awek kite....mahupun selepas kena sebat dengan ustaz/ustazah pasal lewat bangun subuh.Walaubagaimanapun...pengambilan junk food yang berlebihan boleh membawa kita terdedah kepada berbagai penyakit contohnya seperti....pancur air...diebetes...kencing manis...sweet pee...

"Bukan tu sumer same maksud ke?"Makcik fantasi gua tetiba bertanya.Sibuk tol makcik ni --'

Sebelum makcik ni pop out lagi dalam minda gua...gua nak akhiri entry gua dengan serangkap pantun yang iramanya obviosly sumbang:

makanan hamster itu koci
makanan perut itu roti nan cheese..nasi...nasi goreng belacan..nasi kerabu....
makanan ruji itu makanan asas
dan makanan hati itu ibadat.  *hihi

kepada saper2 yang tengah makan nasi kerabu time baca entry ni...ingat2lah gua di sini. *apsal aku tetiba rasa sayu ni?

Owh patutlah...aku tengah dengar lagu raya rupenye...
--------------------------------------------------------------------------------
New song update!


Best woo...lagu2 nih.cedengar...cendengar...

Saturday, March 12, 2011

hoo..hoo..hoo...balik kampung...

Saturday, March 12, 2011 42

Cube korang tengok pic kat atas.Ape yang pelik? Ade mamat tengah korek hidung? Salah.Takde orang korek hidung kat situ.Ade robocop? Salah gak.robocop dah lame mati....die kat kubur sekarang.The answer is....kelas lengang.Kosong...cam tin air mirinda strawberry yang dah abis diminum.Tak paham kan...takpe..tak masuk exam benda ni.

Actually kelas gua kosong harini sebab mostly American2 sumer bersiap-siap nak balik ke kampung halaman mereka bersempena dengan cuti Hari Raya Haji.Kat sini memang macam ni...raya haji kitorang lambat sikit daripada korang kat Malaysia.Nape? Tak caye? Ok memang gua tipu pun.haha.Diorang sebenarnya bersiap-siap nak balik kampung bersempena dengan spring break(cuti mid-sem) yang akan bermula mulai hari ini.(gua pun cuti jugak ok).Maksudnye lepas cuti ni berakhir....gua kena hadap balik assignment2,homework,lecturer dan yang paling gua tak sabar...group recitation gua.*Kedua-dua mereka adalah pompuan dan dua2 cun.hehe.

Lepas je habis kelas DE(differential equation) tadi...gua jalan2 kat sekitar bangunan utama universiti gua...Gua tengok berbondong2 parents datang bawak kete tuk amek anak diorang balik.Bagi mereka2 yang duduk jauh...diorang naik bas express.Yang kaye sikit naik flight.Amacam? Same kan situasi balik kampung ni cam kat Malaysia? Haa...kan gua cakap dulu (pernah lah pulak kan) diorang mat salleh manusia macam kite jugak...tahi same2 cokelat...bau kentut same2 busuk.Takdenye tetiba ade student melompat dari satu building ke building yang lain cam spiderman tuk balik kampung.

Melihat situasi ni semua membuatkan gua terfikirkan mat2 negro yang belajar kat negara kite.Korang pernah terpikir tak...time korang balik kampung...negro2 ni buat ape bile cuti? Nak balik negara diorang...takkanlah kot...harga tiket dari Malaysia ke Afrika sangatlah mahal.Buktinye....Korang ade nampak tak orang2 Malaysia kat TV time worldcup Africa tahun lepas? Tak nampak kan? Yang korang nampak pakcik referee Subkhiddin sorang je kan? haa...kan gua dah cakap tadi.harga tiket flight ke Africa mahal.Subkhiddin sorang je yang mampu beli.

So...ape yang mat2 negro ni buat time cuti? Berjalan sudah tentulah en.Kat Malaysia kan banyak tempat2 yang menarik sampaikan kite sendiri warga Malaysia tak pernah tersampai kat tempat2 tersebut.(Tu dia.Aku cam dah jadi menteri pelancongan lah pulak kan). So gua pun mungkin akan berjalan-jalan kat2 sini...tapi tak sure lagi jadi ke tidak.Tu semua bergantung kat member gua Luqman.*ak tau ko bace entry ni Luqman.haha

In the meantime....plan gua sekarang ni...nak tengok citer Secret Garden(Korean drama).Dengar orang citer..cam best.Nanti gua try tengok.Kalo best...dua hari gua boleh habiskan cam gua tengok dream high haritu.he he he.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Wahai kengkawan.Gua dah disabled autoplay system kat playlist gua.So pasni...kalo korang nak dengar lagu kat blog gua.Korang kena tekan butang play sendiri ok? Cun.

New Song update!
Kangen band - Jangan Merasa

Wednesday, March 2, 2011

Cita-cita ku bila besar nanti...

Wednesday, March 2, 2011 29
Gua rase semua orang pernah mengalami pengalaman macam gua mase sekolah rendah dulu...kene tulis ape kite nak jadi bile kite besar kat buku report card kaler cokelat.(gua punyer kaler cokelat tak tahulah korang punyer kaler ape)

Darjah satu

Time tu gua tahap hingusan lagi....tak pernah terpikir apa tujuan gua dihantar ke sekolah...apatah lagi nak pikirkan cita2 gua bile gua besar nanti.

"Nak tulis apeni?" gua tanye member sebelah gua.Gua blurr.

"Tulis jelah ape cita2 ko" dia jawab camtu.

"Ko tulis ape?"

"Askar".

So gua pun tulis 'askar' kat report card gua.

Darjah dua.

Di suatu pagi hari raye aidilfitri...gua nampak pakcik gua pagi2 lagi dah bersiap-siap mandi segala dan mengenakan satu uniform yang segak bergaya.

"Busu pakai baju ape ni?"

"Ini baju bomba" Pakcik gua menjawab dengan nada manja.

"Busu tak gi semayang raye ke?"

"Pegi2...tapi lepas tu busu kena pegi kerja."

Petang sikit bile dah habis beraya..gua pun tanye mak gua...apsal pakcik gua kena kerja dihari raya.dengan nada yang lemah lembut mak gua menjawab "Amat....Bomba memang biase takde cuti bile raya".

So tahun tu...kat report card gua....gua tulis 'bomba'.Bile cikgu gua tanye "kenapa nak jadi bomba?" Gua jawab "Sebab bomba raya tak cuti". --' (ak bercakap tanpa berpikir rasionalnya)

Darjah tiga.

Pagi tu seorang cikgu pelatih baru masuk ke kelas gua...die mintak semua orang perkenalkan diri masing2...bagitau nama siapa...asal dimana..dan cita2.Ramai yang jawab stok nak dahsyat2 je..

"Cita2 saya nak adalah untuk menjadi usahawan yang berjaya"
"Saya nak jadi ustaz yang soleh"
"Saya nak jadi acountant yang berjaya"

"Kamu pula?" tanye cikgu pelatih tersebut kat gua.Gua lupe name beliau.

"Saya nak jadi Bomba yang berjaya Cikgu".

Darjah lima

"Amirul"
"Aisyah"
"Thanasilan"

Kedengaran suara Cikgu Hasri memanggil-manggil name murid2 kelas 5 intan.Kami dikehendaki memberitahu cita2 kami apabila nama kami disebut.

"Fadhli"

Gua tersenyum sebab gua dah ready ape nak cakap kat die nanti.

"Ape cita2 kamu Fadhli?"

"Wartawan cikgu".

"Bagus2" Puji beliau.

pengakuan: gua dapat ilham ni mase gua tengok buletin utama malam sebelum tu.

Darjah enam.

Melalu perwatakan gua yang banyak bercakap.Suke bertanye dalam kelas dan selalu dipilih sebagai jurucakap untuk mengurat/mengacau pelajar2 perempuan...gua rasakan ciri2 seorang wartawan begitu dekat dengan gua.Jadi untuk tahun itu....cita2 gua sama seperti tahun sebelumnya.

Setelah tamat sekolah rendah

Gua dapat balik report card gua....gua sorok kan die leklok kat rak buku rumah gua.Malangnya pada suatu hari...mase kami adik beradik tengah bergotong-royong membersihkan rak buku tersebut...abang kakak gua telah menjumpai report card gua...

"Amat darjah satu nak jadi askar....kah kah kah"
"Darjah dua...bomba...kah kah kah"
"Darjah tiga....bomba yang berjaya hahahahahahaahahahahaaa"

Cis.
-----------------------------------------------------------------------------------
New Song Update!
Lagu2 baru yang gua rase enak didengar.(cam indon je cara gua cakap)

Vierra - Takut
Sheila On 7 - Hari Bersamanya(Acoustic version)
Pasha ft Adelia - Penghujung Cintaku
Gibran - Jangan Menangis lagi
Vierra - Kesepian

Tu dia.Satu set happy meal gua bagi untuk korang. Peace. B)

Wednesday, February 23, 2011

big mac untuk mak

Wednesday, February 23, 2011 35
"kruukkkk" damn lapar.jam pukul 3 pagi...makun apelagi yang ade kat dapur? Emmm....gua pun keluar jap ke dapur...tengok ape lauk yang ade lagi.Takde.meja dapur sudah kosong.Gua inspect pulak peti ais dua tingkat mak gua....belacan...ayam mentah...daging mentah...ikan...adoi..aku tak reti masak.Gua check peti makanan...adoyai...maggi dah abis."Better aku tidor terus je." Hati gua berkata macam tu.Dengan muke yang frust macam muke tengok Man U kalah...gua naik balik ke bilik....

"Kruuukkk" bunyi lagi.Cis,takleh jadi ni.Laju2 gua capai kunci 'bmw' mak gua....vrrooomm....

30 minit selepas itu....gua pulang dengan 2 set besar big mac di tangan.Korang sure ingat gua nak makan burger tu sorang2 en? tak2 satu set tu untuk untuk gua...lagi satu tu gua belikan untuk mak gua.Anak yang baik adalah anak yang membelikan ibunya makanan ketika die membeli makanan untuk dirinya sendiri. *ayat imam muda.haha.

"Mak...oooo...mak...orang belikan Big Mac untuk mak ni...."

mak gua yang muke mamai2..."aaa? ape2? "

"Ni haa...orang ade belikan big mac untuk mak ni"

"Takpelah mat...ko makan jelah.mak tak nak". Mak gua sambung tido balik.Tulah...tebiat ape bagi mak Mcd pukul 4 pagi.

Dah mak gua taknak.Nampaknya....terpaksalah gua telan big mac-big mac tu sorang2.keh keh keh....

p/s: nak makan big mac.nak makan big mac....

Friday, February 18, 2011

register emel,aku friendster & facebook.Jom tweet2

Friday, February 18, 2011 21
Time tu gua form one.Gua bersama-sama dengan member2 kelas 1 ungku omar dibawa ke sebuah bilik yang dipanggil MAKOBE (Makmal Komputer Bestari)."Okjektif kelas kita pada hari ini...adalah belajar macam mane nak buat emel" kata cikgu Azlan.Serious gua rase excited time tu.Buat emel beb bukan buat milo (rumah orang takde internet memang macam nih).

Gua diarah ke laman web yahoo dan register emel disitu.Nama penuh...nama mak.....nama bapak...no telipon rumah...alamat rumah....pekerjaan....(dulu nak register emel memang macam ni.banyak benda nak kena isi) Gua pun isi details2 yang die mintak pelan2...takut tersilap.Gua ibaratkan isi form ni macam isi kertas jawapan UPSR. Sampai kat satu details...die mintak tarikh lahir mak dan bapak....gua sangkut.Tak boleh nak jawab sebab gua tak ingat.Memandangkan hati gua suci murni lagi time tu...tak pandai menipu....gua keluar jap gi public phone call mak gua...tanye die ngan abah lahir bile.haha.

Tahun yang sama jugak.Satu sekolah gua...semua heboh dengan frienster.Dapat jumpa budak tkc kat situlah...budak stf...ssp...(budak2 sekolah lelaki memang macam ni.Sangap nak pompuan).Dek kerana terpengaruh dengan diorang...tak pasal2 gua pun terbuat jugak akaun friendster.Benarlah kata2 cikgu BM gua...pengaruh yang paling kuat kat dunia ini selepas ibu bapa adalah pengaruh rakan2 sebaya.

Tahun 2008/2009.Mase gua tengah buat preparation untuk ke us.Demam facebook mula melanda.Tapi sebab gua bajet nak setia kat frienster...gua tak buat lagi fb time tu."Tak cukup duit nak buat account fb lah"  "Duit jpa tak masuk lagilah". Itu alasan2 yang gua bagi kat member2 yang suruh gua buat facebook.Akhirnya...awal tahun 2010...gua telah berjaya mendaftarkan diri gua sebagai pengguna  ke 300 juta facebook (gua raselah.haha) dan akaun friendster telah dihapuskan buat selama-lamanya.(giler sedeh)

Sekarang muncul pulak twitter.(fuhh sampai jugak kat point sebenar).Gua eloborate entry ni panjang lebar just nak cakap yang gua sekarang dah ade akaun twitter tu je.Gua dah lame dah buat akaun twitter ni.Cume sekarang baru gua rase nak aktif dalam dunia tweet2 nih.So...kalo ade saper2 nak add twitter gua.....jom..link:  http://twitter.com/#!/phatleeos
-------------------------------------------------------------------------------------------------
A few songs update.
Lagu2 baru yang best:

Papinka - Dimana Hatimu
SET14 - Secepat Itu
De Meises - Dengarlah Bintang Hatiku

Sunday, February 13, 2011

Rambutku keras...jadi ais.

Sunday, February 13, 2011 31
Suhu hari ini 1 celcius...2 celcius....agak ok lah banding dengan hari2 sebelum ni....negative 17...negative 23.giler sejuk.Sekali angin bertiup...bukan setakat bulu2 roma gua menegak...segala macam bulu pun semua naik.

Di pagi beberapa hari yang lalu....

Dengan rambut yang basah...gua lekas turun ke ground floor apartment gua...menuju ke tempat menunggu bas.Tiba-tiba...(bunyi suspens keluar) angin winter sonata mula bertiup-tiupan.Rambut gua yang tadinya 'steady still' mula berterbangan kesana kemari.Perrrhh.......feel gua ketika itu...rase macam tengah berlakon sebuah scene cerita korea je...

Sedang gua menggeletar kesejukan...bas 'cyride' bernombor 23 pun tiba betul2 dihadapan gua dan tanpa membuang masa...gua pun terus naik bas tersebut laju2.

Di atas bas...

Gua menarik keluar ipod touch yang tersorok rapi di pocket wind breaker gua...lalu gua tekan butang play di screennya...maka lagu2 indo gua pun mula berkumandang di earpiece.

Sambil duduk mendengarkan lagu 'tentang perasaanku'...gua mengangkat tangan ke atas kepala...nak baiki sikit posisi rambut gua....dan tatkala jari-jemari gua menyinggah ke rambut....omaigod....keras.Rambut gua sudah jadi ais lah beb.haha.

Bercerita pasal rambut.masuk bulan ni...dah dekat tujuh bulan dah gua tak potong rambut gua.Ini kalau mak gua nampak ni....confirm...tazkirah bersama Ustazah Azizah Ayob(mak gua) selama setengah jam.hahadoi.

p/s: This entry is just for the sake of updating this blog.

sedikit snippet di sini...


----------------------------------------------------------------------------------------------------------
A few songs update!
Semua lagu baru....

Mahkota - Angin
Mahkota - Aku Punya Pacar

Matta - Jambu
Radja - Call Me
Melly Goeslaw - kembalikan senyumku
Melly Goeslaw - Apa bagusnya dia

Tuesday, February 1, 2011

love story part 2

Tuesday, February 1, 2011 62
[background sound] lagu yang tengah korang dengar sekarang ini.

love story tempoh hari bersambung....

semenjak daripada peristiwa bermesej -mesejan tempoh hari...persahabatan gua dengan si dia semakin akrab.Ade sahaja mase free di malam hari...kami akan ber calling-calling an.Cukup sebulan kami berhubung...kitorang berjumpa.Hasilnya...dua2 puas hati...die cakap gua hensem...gua tengok die...cantik..comel.Perhubungan kami diteruskan sehinggalah pada tahun berikutnye...die call gua sambil menangis....

"Phatlee...I ade something nak bagitau you...i harap you dah ready untuk menghadapi apa jua keadaan lepas I cakap benda nih."

"Apa die? Cakaplah.You ni...buat I rase suspen lah...haih"

"I sebenarnya....sebenarnya....sakit perut".

"Ape..you mengandung???"

"Pale you.I saket perutlah.Gastrik."

Itu adalah satu antara ribuan gurauan kami.Gua saje letak satu kat sini nak kasi dramatik sikit cerita nih.haha.Sambung cerita balik...

Pada tahun _____ setelah tiga tahun kami berhubung...keputusan SPM diumumkan dan....alhamdulillah keputusan gua cemerlang tapi dia....kelihatan kecewa ya amat dengan keputusannya.Gua curious.Gua ade cube bertanyakan keputusan yang die dapat...tapi jawapan yang diberikan adalah .. "secret".

Mungkin disebabkan oleh kekecewaan yang teramat sangat...die dah tak contact2 gua lagi selepas tu.Segala call,miscol,sms,mms,video call gua semua diabaikan...tidak berjawab.

Gua pasrah.

muke tak boleh blah.kah kah kah...

Dua tahun sudah berlalu dan sampai kini gua masih lagi tidak menemui dirinya sama ade secara fizikal mahupun digital(facebook,friend finder).Dengar2 cerita...dia kini berada di Russia...menyambung pembelajarannya dalam bidang kedoktoran.Alhamdulillah...gua tumpang gembira...karna itulah cita2 yang dia idam-idamkan sejak dahulu lagi...

Andai kata umur gua panjang...dan gua diperjodohkan bertemu dengan si dia kembali.Gua berhasrat nak luahkan satu ayat yang telah lama gua pendamkan kat dalam hati ini sejak daripada dua tahun yang lalu.Ayat itu adalah.... "You dapat brapa SPM dulu?"

p/s: boleh ke macam tu? haha.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Lagu background cerita ini adalah single terbaru daripada Irwansyah bertajuk Tentang Perasaanku.

Nak download klik sini.

Saturday, January 29, 2011

Love story...

Saturday, January 29, 2011 29
Gua pernah cerita tak kisah cinta gua kat sini? tak pernah lagi kan? okay arini gua nak reveal satu...hoho.Gua pun tak tahu ape yang buat gua rase nak cerita benda nih.korang bace jelah...haha.

Ni mase gua form 3 tak silap...tahun tu gua dapat jadi prefect...memang terbaiklah.Sebab ape terbaik...sebab kan biasa kalau ade buat spotcheck handset pertama yang selamat dulu adalah handset saper? Prefek kan? Salah tu...first sekali handset warden...yang kedua baru prefect.haha.So...tahun tu gua bawak handset gua pegi sekolah.

Satu hari tu gua dapat satu nombor unknown daripada sorang yang gua tak kenal sama ade lelaki ataupun perempuan mahupun pondan.Gua ingat lagi first mesej die...

'Awak ade call saye ke tadi?'

Ceh.buat2 tanya konon.Tapi takpe.gua kasik chan.gua layan jugaklah mesej die...

p/s: cerita tergantung...takut ramai yang baca sambungannya nanti blurr.

kah kah kah.
----------------------------------------------------------------
New song update!

Lagu baru daripada Melly Goeslaw dan Irwansyah bertajuk Love Story.
Nak download klik sini.

Thursday, January 27, 2011

Entry wangi punya harini...gua janji

Thursday, January 27, 2011 35
Hooo...seminggu dah tak update.Satu pencapaian yang terbaik buat gua.haha.Malas.. serious gua malas nak update blog sekarang nih.Kerja bertimbun-timbun.Hari ni dapat satu assignment..esok tambah lagi.hahadoi.Kerja bukan sikit mau senang macam baca abc...susah beb.Subjek2 engineering gua sem ni semua stok nak payah2.haih.Jadi kepada adik2 yang nak amek course engineering....satu nasihat gua...balun je.Buat assignment...baca buku...datang exam...solat cukup...solat hajat..insyaAllah anda akan berjaya. *Tu dia....gene imam muda datang balik nih.hahaha.

Entry stokin busuk...giler lame bertahan kat blog gua nih.Orang yang datang...mesti expect gua ni pengotor la hape.Jadi sebagai back up kepada entry busuk tu...gua letaklah gambar ni

Ni mase birthday member gua aritu...gua ingat nak main lagu birthday untuk die...tapi last2 lagu ayat2 cinta yang keluar.itu pun gua main tak habis.Gua lupe chord die.damn betul.tulah dah lame tak main.

Dengan ini gua rase segala pandangan negatif korang terhadap gua telah pun luput.

kah kah kah....
-------------------------------------------------
New Song update!
Lagu baru daripada Mahkota bertajuk Aku Atau Dia

Nak download klik sini.

Wednesday, January 19, 2011

Jika dicelup...boleh jadi teh 'o'

Wednesday, January 19, 2011 49
Mase main bola dengan member2 gua tadi...

"Pejoe...oh pejoe..."
"Pejoe..."
"Weyh....tolong aku dowh....kaki aku krem"

Sepantas Cristiano ronaldo men'dribble' bola...Pejoe laju2 lari kearah gua dan tanpa disuruh beliau terus menekan hujung jari kaki gua....
Thanx dude.
Tanpa adanya ayam masakan ayam KFC itu wujud. *tetiba

"Bukak kasut...kasik udara sikit kat kaki tu", kata seorang mat salleh yang turut berada di tempat kejadian. *Gua translate balik die cakap dalam BM.

Gua pun bukaklah kasut....

Pejoe dengan baik hatinye terus menekan kaki gua...

Gua serba salah.

Dah sebulan gua tak basuh stokin gua tu.ehe.
-------------------------------------------------------------
New song update
Lagu baru daripada Rajawali bertajuk Aku Punya Kamu
Nak download tekan sini.

Sunday, January 16, 2011

Andaikata Facebook Ditutup

Sunday, January 16, 2011 57
Baru2 ini...satu dunia dikejutkan dengan berita Facebook akan ditutup pada 15 March tahun...haa itu gua tak sure bile...adakah tahun ini...tahun rabbit...ataupun tahun depan...tahun naga.Gua rase mungkin tahun ni...pasal rabbit lagi comel daripada naga. *apakah?


Tapi itu sekadar spekulasi sahaja.Tak pasti lagi kebenarannya.Orang kate ini hanyalah sekadar lawak serious dibuat oleh Mark Zuckenberg.Lawak ke?
Entahlah....gua tak rase peladang2 di Farmville dan pemburu2 tikus di Mouse Hunt akan tergelak bile mendengar berita ini.Penat beb bercucuk tanam and tangkap tikus.Walaupun gua tak main game2 ni semua tapi gua paham....
Bercucuk tanam tak semudah menanam mayat kucing yang mati...dan menangkap tikus tak semudah yang kita lihat Khairul Fahmi, penjaga gol Malaysia menangkap bola.
Gua rase Zuckenberg kene stop baca playboy mulai sekarang dan study balik majalah gila2 ataupun majalah ujang untuk hasilkan lawak yang lebih berkualiti.

Oleh itu...sebagai kesinambungan kepada tajuk gua diatas....sila teruskan membaca entry ini.....

Kenapa Brad Pitt tak kahwin2 lagi?

Sebab ade orang yang ketiga

Kenapa The rock tidak lagi beraksi di WWF?

Sebab dia takut dengan mamat ni...

Kenapa blog ni dah jarang berupdate sekarang ni?

sebab....Obama perlukan gua sekarang ni.he he he

Andaikata facebook ditutup?
Gambar2 gua kat facebook...semuanya akan dipindahkan di sini. *Tiga gambar yang gua letakkan kat sini adalah antaranya....

Takpe kan?hihihi.
-------------------------------------------------------------------------------
New song update!

Sebuah lagu baru daripada Mahkota bertajuk Dimana Pacarku
Untuk mendownload lagu ini
sila klik di sini

Tuesday, January 11, 2011

Siti Nurhaliza juara sebenar Anugerah Juara Lagu 25

Tuesday, January 11, 2011 46
Tadi...gua baru je dapat tengok AJL tu kat tonton.com.
Wah....saper pemenang tu...Ana Sabrina ke Ana Rafali? Gua dah lupe.Damn
Tahniah kepada beliau.Sekali masuk terus menang...perrrrhh.Power beb.Tapi kemenangan beliau gua dengar penuh dengan kontroversi.Haih...kesian pulak gua rase.Dah menang pun...orang masih lagi pertikaikan.Emm...

Kepada peminat2 Ana Rafali...macam inilah explanation gua untuk korang...nak bagi korang sedap hati sikit.Kalau gua masuk AJL...pastu tetiba menang...mesti kontroversi satu Malaysia betul tak? inikan pula Ana Rafali.  *amacam rase lega tak?

Ape2 pun....persembahan Siti Nurhaliza di penghujung rancangan tetap di hati...walaupun sakit tekak.Beliau perform tetap best.Bagi gua...beliaulah juara pada malam tersebut.hihihi...

Saturday, January 8, 2011

Lisa Surihani belanja gua nasi kerabu

Saturday, January 8, 2011 50
Tadi gua pegi birthday party anak satu family kat sini.
Perrrgghhh....
Cube korang teka ape gua jumpa kat sane...
Lisa Surihani? Tak2...cube lagi...cube lagi.Hampir nak betul dah jawapan tu.
Lisa? Tak gak.
Surihani? Bukan2.
Irine Nadia? Lagilah bukan.
Takpelah2...biar jelah gua bagi jawapan terus kat sini.Kalau gua jadi korang pun gua malas nak fikir.hehe.
Jawapannya ialah nasi kerabu. *apekah?

Lepas gua kasi chan budak2 perempuan makan dulu...sepantas brother Ben Asshaari menulis entrynya...gua meluru ke tempat mengambil makanan.Gua amek banyak2 nasi kerabu.Yelah bukan senang beb nak dapat nasi kerabu kat sini...dahlah tahun ni gua confirm tak balik Malaysia. *homesick pulak tetiba.arrrggghh

Lepas tiga kali gua tambah nasi kerabu...gua berehat sekejap.Sambil berehat...gua layan sepinggan speghetti dan se'slice' pizza. Dah abis makan semua ade sorang abang Phd tanye kat gua...
"Phatlee abang rase perut ko ni makin membesar betul ke...ke abang sorang je yang perasan?"
"Errr.....yeke bang? Saya (Ceh... 'saya' beb) tak kahwin lagi macam nak mengandung?" *gua sajer buat lawak tapi abang tu tak gelak.damn.

Balik je rumah tadi...gua gi bilik air...main 'Saidina' kat situ jap.Buat pelaburan...bayar zakat... *korang paham tak ni?
Lepas tu gua cari alat penimbang...gua timbang berat badan gua....
Naik 3.5 kg.
Owhh....patutlah....
Patutlah beberapa hari ni gua rase lain macam je...
Rupenye badan gua makin tough sekarang.

yeahhehe.....
-------------------------------------------------
New song update!
Lagu baru daripada Melly Goeslow bertajuk Yuk Kita Jadian *tu dia...memang indon benar tajuk lagunya...

Untuk mendownload lagu ini
Sila klik di sini

Wednesday, January 5, 2011

Menang BMW 5series selepas berazam tahun baru

Wednesday, January 5, 2011 59
Alhamdulillah...dah selamat sampai rumah.
Lepas ni gua boleh tidur puas2 di tilam sendiri.tak perlu lagi sakit2 badan tidur kat dalam kereta dan berhabis duit menginap di motel.
Ape2 pun roadtrip gua buat julung2 kalinya di us ini memang 'awesome' seperti kata orang putih dan 'terbaik' seperti nama tempat di Pahang, 'Janda Baik'  *apekah?

Selamat tahun baru semua.salam perpaduan.salam satu Malaysia.
Salam tangan mak lu sekarang sambil berkata: "azam tahun baru saya nak dapat tempat terakhir dalam kelas..."
insyaAllah esok mak lu bawak lu gi jumpa ustaz.buat air doa...

Excited ke korang semua melangkah ke tahun baru ni?excited macam lu orang tengok bunga2 api meletup mase countdown haritu? Ke korang lepak sajer di rumah melihat gambar bunga cinta lestari kat google sambil medengar lagu bunga2 cinta di youtube? *aku merepek lagi.damn


Tahun baru...semangat baru...azam pun mesti baru.
Untuk tahun 2011 ni...gua ade 3 azam baru.
Ya 3 sahaja.Pasang azam banyak2 tapi satu pun tak menjadi baik tak usah betul tak?
Macam beli makanan untuk berbuka puasa jugak.Beli makanan2 banyak2 tapi akhirnya tak makan...adalah suatu pembaziran. * ade kaitan ke?

Azam pertama gua...gua nak memahirkan diri memasak.Taip2 hari makan maggi kari membuatkan gua terfikir...kan bagus kalau gua sendiri reti masak kari.Kandungan MSG yang terdapat dalam maggi disahkan tidak baik untuk otak dan dikatakan juga mampu mengubah rambut lurus seseorang kepada rambut kerinting.Jadi adakah anda sudah bosan berambut lurus? Makanlah maggi banyak2 yek.ehe...

Dua...gua ingat gua nak start cari calon menantu untuk mak gua tahun ni....bukan untuk adik beradik gua...tapi untuk...  ehe. *muka malu2.
Ade sesiapa sini yang masih single? Silalah promote diri anda di mana2 Kelab badminton berhampiran...dapat sorang lagi yang single..boleh bergabung tenaga main double.Percayalah...main double tak sepancit main single.

Ketiga....gua nak menang blog pilihan malaysia untuk tahun 2011.boleh ke? Blog gua dahlah bising dengan lagu2 indo...update blog pun tak consisten...isi blog pun merapu lagi tiada informasi.Ade chan ke?
Boleh kot.Kena optimis.Benarkan dalam hati..mengakui dengan lidah dan beramal dengan anggota. *ini bukan maksud iman ke?

gua dah bagitau gua punyer azam.
anda pula bagaimana?

p/s: giler tak boleh blah tajuk gua.

 
LeeosDOTfm ◄Design by Pocket, BlogBulk Blogger Templates