Friday, March 9, 2012

Interview with Baker Hughes

Friday, March 9, 2012
Seperti biasa gua bangun awal arini (yolah tu phatlee...yolaa..)
Bersiap sedia dengan: pen...resume...earphone...henset...log in skype.
Pukul 8 pagi gua ade phone interview dengan Baker Hughes, syarikat oil dan gas.bukan syarikat minyak okay walaupun name die dah nak dekat2 dengan Bakery.Tak bermaksud company ni jual roti.



Tepat jam 8.04am gua terima satu panggilan telipon...
Pasal dah seminggu lebih gua prepare tuk interview nih.Tiap2 hari gua bukak youtube cari tips.Search google cari contoh2 soalan interview. Duk ngadap website company nih berejam-rejam umpama gua menonton runningman...
Maka gua dengan semangat menjawab panggilan tersebut:

Stranger: Hello

Gua: Yeah? This is Phatlee.

Stranger: Phatlee...soalan Dynamics 3/257 ko dapat jawab tak? Tolong aku boleh?

Gua: WTH?

hak3.Okay gua saje buat lawak.Dialog di atas gua reka je.haha.

***************************

Ini yang sebenar-benarnya berlaku...

Interviewer: Hello, I'm from Baker Hughes. I am going to conduct an interview with you for about 30 minutes. So...  :

(antara soalan2 yang ditanyakan kepada gua)

Tell me about your degree.
What is you GPA?
Are you in Iowa right now?
Which countries you are eligible to work...?
What language you fluent to speak and write?

Lepas gua dah jawab soalan2 basic nih. Gua ditanyekan soalan2 yang kalau ditanyakan kepada orang yang  kurang persediaannya...diorang akan menjawab "Dafuq?"

antara soalan-soalannya...

1. Why you apply to Baker Hughes?

Jawapan versi LOL dalam bahasa Melayu:  I dari kecik sampai la ni suka makan ikan bakar. Since I fanatik giler ikan bakar, dan your company pun ade name bakar (baker) tu yang I apply tuh. Lagi satu hal...I dengar baker hughes banyak bapok? Mestilah I nak pegi shanee(sane)...  *hak3...damn2.

2. Give an instance you applied your technical knowledge to somewhere outside your class room, is there any difficulty you face? and how you overcome them?

Jawapan versi LOL dalam bahasa Melayu 2 : Tengah hari semalam I lapar sangat sebab I tak makan dari pagi. So menggunakan knowledge yang I belajar daripada sekolah teknik I dulu (technical knowledge)..kalo lapar sangat...nak makan cepat...masak je maggi.5 minit siap. Jadi I pun balik rumah masak meggi. Difficulty yang I hadapi adalah mase nak makan maggi tu.. Housemate2 I semua sibuk je nak pau. grrr. Jadi ape yang I buat? You'll mesti nak tau kan? hak3. I spit(ludah) dalam maggi tu. Pastu semua orang taknak nak makan maggi I walaupun I paksa diorang suruh makan. 

3. When you dealt with a bad group member and how did you deal with him/her?

Jawapan versi LOL dalam bahasa melayu 3: Kalau diorang lelaki. I pulaukan die je. Kalau pompuan....cun lagi. Tiap2 hari die jadi bad girl pun I tak kesah. hak3...

p/s: gua memang sengaja kasik font die kocik. Bagi korang struggle sikit nak baca. hahaha.


*********************************************

Ape2 pun...Alhamdulillah interview gua berjalan dengan lancar.Gua rase gua dah buat yang terbaik.Kalau dapat syukur alhamdulillah...gua dah boleh start pikir nak beli lampin bayi...troli budak2 kecik.hak3.Kalau tak dapat...no worries.summer ni gua boleh lenjan main ps3 smpai 3 bulan.

wassalam.

------------------------------------------------------------------------------------------------
New song update.

Armada - Hargai aku
Zolla - 1000x sayang
Putih - Cinta tanpa alasan

13 comments:

Nor Liyana Mohamad Rosly

interview utk internship ke pali? anyway all the best!

Un Phat Lee

yup2. thnx nanaloly. XD

Izzat Aziz

soalan biasa dah tu, masa interview petronas ari tu.. ada dia tanya.. apa benda yang kena belajar dalam masa dengan cepat, dan bagaimana belajar benda tu.. kalau tak de pengalaman memang tak terjawab..haha

anys-ann.

Semoga dapat keje dgn bakery tu, pastu meh la hantar rombongan kikikiki :D

say to easy=)

good luck ngn interview tu :)

Ema

haha direct beli lampin bayi.. tebaik!

Kimmy Ai

heheu.. interview pakai skype?

good luck. :)

azalia hjsalleh

hamboi.. direct pikir pasal lampin bayi ye
biasanya org pikir pasal kahwin je
haha

Nyssa Nuar

hahaha..aku gelak cm org gila..org gila pon x mcm aku!!

IamAin

if u dont mind, boleh bg x email baker tu untuk submit resume?

bcoz last week my frend kat jb ckp uncle dia which is supervisor kat baker singapore nk cari org.
but uncle dia suruh email je kt hr. sebab selebihnya dia akan tlg.

IamAin

if u dont mind, boleh bg x email baker tu untuk submit resume?

bcoz last week my frend kat jb ckp uncle dia which is supervisor kat baker singapore nk cari org.
but uncle dia suruh email je kt hr. sebab selebihnya dia akan tlg.

yan

julia.bong@bakerhughes.com

Azwan Azahari

So mcm mne bro? success x? memang interview by skype ea? bpe byk interview session yg kne hadap tuk sucess bro?

 
LeeosDOTfm ◄Design by Pocket, BlogBulk Blogger Templates