Friday, August 2, 2013

Cabaran masa hadapan

Friday, August 2, 2013
"Mat.Tolong check waktu berbuka puasa pukul berapa" kata mak.

Gua google waktu solat johor dan mendapati waktu berbuka puasa masih lagi sama seperti hari2 yang sebelumnya 7.19pm.Masanya belum pernah lagi berubah dari hari yang pertama.

"Pukul 7.20pm mak" Gua tambah seminit.Kasik afdhal sikit. Baru confident nak bukak tanpa rasa was2.

************
ALLAHU AKBAR....ALLAHU AKBAR

Azan berkumandang tanda masuknya waktu berbuka puasa. Ya memang useless gua check waktu berbuka tadi. Last2 bukak berpandukan azan jugak.

Macam biasa gua minum air dulu sebagai mukadimah dan kemudian muntahkedarah. Mak masak lauk faveret hari ini: Ayam Masak merah dan beberapa side dish yang lain. Semua orang menjamah masakan mak kecuali seorang: Afiq. Anak sedara gua.

"Mok.Diet ke mok?" ujar gua sambil tergelak. 

"Sukatila afiq nak makan ape" sahut Afiq. Bengang. Tetiap hari kene bahan dengan gua.

"Takyahla diet mok. Sedap kot ayam masak merah mak".

"Ape gemok2. Tengoklah Afiq dah besar nanti kurus.Chu gemok."

"Ok kite tengok 10 tahun lagi macam mane" cabar gua sambil tersengih puas menyakat.

p/s: sekarang gua sedar kenapa kakak gua suke sakat gua mase kecik2 dulu.

2 comments:

Wahidah

back to the track...dulu dulu la kan..
mesti lepak sini kalo nak cr lagu2 best...


agak2nya la kan..kalo request lagu2 baru dpt lagi tak ..hehehe

salam ukhwah...
peace

Chenta Ummi

lama sangat rasanya tak menyinggah ke sini.. masih sama rupe blog nyeee :)

 
LeeosDOTfm ◄Design by Pocket, BlogBulk Blogger Templates